maandag 14 januari 2013

Mindfulness volgens Jon Kabat-Zinn

Mindfulness wordt op vele manieren beschreven, maar in al die beschrijvingen komen de woorden "aandacht" en "een houding van niet oordelende acceptatie" voor. Want dat is de kern van Mindfulness, de dingen die je doet met aandacht doen, en zonder te oordelen. Sommige mensen zeggen dat Mindfulness een hype is, maar dat klopt niet. Want al in de jaren 80 begon Jon Kabat- Zinn met zijn stressreductie - en ontspanningsprogramma aan de universiteit van Massachusetts voor mensen die chronische pijn en stress ervoeren.

De cursus die hij ontwikkelde duurt acht weken en is een systematische aanpak om nieuwe soorten controle en wijsheid in ons leven te ontwikkelen, gebaseerd op ons innerlijke vermogen tot ontspanning, aandacht, bewustzijn en inzicht.



Tijdens de cursus leer je allerlei vormen van meditatie, zoals de lichaamsscan, zitmeditatie en ademhalingsoefeningen. Dit wordt ook wel "formele" meditatie genoemd. Daarnaast heb je de "informele" oefeningen in aandacht, zoals met aandacht afwassen, douchen, eten, lopen etc. Ook wordt er gebruik gemaakt van oefeningen uit de hatha-yoga.

De cursus is tegenwoordig over de hele wereld te volgen. In Nederland zijn er in bijna elke plaats wel mogelijkheden om de achtweekse aandachttraining te volgen. Dit kan particulier, maar ook veel instellingen voor geestelijke gezondheidszorg geven deze trainingen, voornamelijk als preventie tegen depressie, stress- en angstklachten. Het voordeel van een cursus volgen bij een instelling voor geestelijke gezondheidszorg is, dat je vaak maar een kleine eigen bijdrage betaalt. Als je de cursus particulier volgt, ben je al gauw 400 tot 600 euro kwijt.

Als je meer wilt lezen over Mindfulness, dan raad ik de volgende boeken aan:



   

   



Voor korte lessen in mindfulness en mindfulnessreminders raad ik de volgende boeken aan:

 








Geen opmerkingen:

Een reactie posten