vrijdag 22 maart 2013

De Zonnegroet

Het is lente! Begin elke dag met de Zonnegroet, zodat je vrolijk, energiek en sterk aan de dag kunt beginnen. De zon staat symbool voor datgene wat het leven biedt, namelijk warmte, vruchtbaarheid en overvloed. Maar de zon kan ook vernietigend zijn en door de hitte dingen verschroeien. Dus het is zaak haar gunst te winnen!

De Zonnegroet bestaat uit 12 houdingen. Je hebt een "basis-Zonnegroet", maar er zijn ook variaties op, zodat de houdingen uitdagender worden.
Je kunt beginnen met de Zonnegroet 5 keer achter elkaar doen. Later kun je het aantal herhalingen vergroten.
Neem na de Zonnegroet altijd de tijd om in de "Lijkhouding" te ontspannen.

Langzame Zonnegroet zonder instructie:



Snelle Zonnegroet A met instructie:


Snelle Zonnegroet B met instructie:

donderdag 21 maart 2013

Het ziekenhuisraam

Twee mannen, allebei ernstig ziek, liggen in dezelfde ziekenhuiskamer. De ene man mocht één uur per dag rechtop zitten om het vocht uit zijn longen te krijgen. Zijn bed was naast het enige raam. De andere man lag alleen maar plat op zijn rug, de hele dag door. De mannen praatten uren aan een stuk. Ze spraken over hun families, vrienden en rijke ervaringen.

Elke middag als de ene man rechtop in zijn bed zat, benoemde hij op een aansprekende wijze wat hij door het raam kon zien. De verhalen deden de andere man erg goed. Gedurende dit uur werd hij steeds weer verblijd door alle activiteiten en de kleur van de buitenwereld. Hij kon het in gedachten zo voor zich zien.



Het fantastische uitzicht op een park met een prachtig meer. Eenden en zwanen zwommen in het water. Kinderen speelden, jonge geliefden zaten op het grasveld, grote oude bomen sierden het landschap en er was een fraai uitzicht op de skyline van de stad. Wow.

Dagen en weken gingen voorbij. Totdat de man bij het raam ‘s nachts in zijn slaap vreedzaam was overleden. De man werd van de kamer gehaald. En zodra het passend leek, vroeg de andere man of zijn bed bij het raam mocht staan. De verpleegster vond dit goed en verplaatste het bed met de man.

Langzaam richtte de man zich op om zelf het fraaie uitzicht te kunnen zien. Maar er was helemaal geen uitzicht. Het keek direct uit op een muur. Verbaasd vroeg hij aan de verpleegster waar het uitzicht was gebleven waar de overleden man altijd over sprak.
De verpleegster antwoordde dat de man blind was en de muur niet eens kon zien… Ze zei: ‘Misschien wilde hij u alleen maar bemoedigen…’

Dit verhaal komt van de website http://www.voorpositiviteit.nl/  
Ik heb deze website van de week ontdekt en ik ben erg verrast over deze site. Wat een positieve en inspirerende website is dit! Ik heb natuurlijk nog niet alles gelezen, ik lees gewoon af en toe een paar bijdragen. Maar dit verhaal vind ik erg inspirerend en wil ik graag met jullie delen!

dinsdag 19 maart 2013

Serie: "Doen en Loslaten"

Op 31 maart begint de tweede serie "Doen en Laten", gemaakt door Anneleen Heemstra.
De serie is te zien bij de Boeddhistische Omroep Stichting (BOS). De BOS is opgericht in 1999 en is een publieke omroep. De BOS is daardoor gehouden aan de brede doelstelling om mensen onderling te verbinden, hun individuele levens te verrijken en hen te verrassen met nieuwe perspectieven.
Het programmabeleid is gebaseerd op de drie thema's wijsheid (informeren en belichten), ethiek (agenderen en contextualiseren) en concentratie (inspireren en vormen aanbieden). Elk programma van de BOS heeft de elementen van verbinding, verrijking en verrassing in zich.



De eerste serie "Doen en Laten" ging over burn-out. Anneleen Heemstra gaf een inkijkje in haar overvolle agenda, die bijna tot een burn-out leidde. Deze tweede serie gaat over relaties en wat de invloed van stress is op de relaties met zichzelf, haar partner en kinderen. Haar ontdekkingstocht leidt langs vrienden, hoogleraren en Boeddhisten. "Doen en Laten" is daarmee ook een portret van onze huidige moderne maatschappij, die ons doet geloven dat stilstaan achteruitgang is.

De eerste aflevering is dus te zien op zondag 31 maart, om half 2 op Nederland 2.
De tweede aflevering is op zondag 7 april en de derde aflevering is op 14 april.
De eerste serie is online terug te kijken via Uitzending Gemist.

maandag 18 maart 2013

Voluit leven

Een paar jaar geleden heb ik de cursus "Voluit leven" gevolgd. Veel mensen ervaren hun leven als onbevredigend omdat ze last hebben van klachten zoals somberheid, angst, vermoeidheid en onzekerheid. Ze denken dat ze pas als ze deze klachten hebben overwonnen, het leven kunnen leiden dat ze willen. Tijdens de cursus Voluit leven leer je ervaren en inzien dat dat niet zo werkt. Het willen vermijden van psychische of lichamelijke pijn leidt tot een krampachtige poging om een half leven te leiden. Dit versterkt op den duur weer het psychische leed. Tijdens de cursus leer je door middel van "Acceptance and Commitment Therapy" (ACT) en Mindfulness je problemen te aanvaarden en te stoppen met het dagelijks gevecht ertegen. Je leert voluit leven en er ontstaat zo ruimte en energie om nu te doen wat je echt belangrijk vindt.














Het boek dat bij de cursus hoort is een zelfhulpboek en bestaat uit drie delen. In het eerste deel van de cursus ( week 1 tot en met 3) ga je onderzoeken hoe je met psychisch leed omgaat. Je moet een dagboek van "pijnlijke momenten" bijhouden, kijkt welke vermijdingsstrategieën je hebt en je onderzoekt welke manieren je gebruikt om je problemen onder controle te krijgen.
Het tweede gedeelte van de cursus (week 4 tot en met 6) gaat over de hulpbronnen die je kunt gebruiken om voluit te leven. Je leert hoe je situaties kunt accepteren, hoe je mindfulness kunt toepassen, hoe je kunt leren omgaan met je gedachten en oordelen. Ook leer je meer over jezelf, door het analyseren van 5 foto's uit je leven waar je zelf opstaat.
Het laatste deel van de cursus (week 7 tot en met 9) gaat over hoe je voluit wilt leven. Het gaat over je waarden, over welke dingen in het leven je belangrijk vindt en over je verwachtingen.

Ik vond het een erg waardevolle cursus waarbij ik veel over mezelf heb geleerd. Natuurlijk heb ik er soms nog moeite mee om bepaalde situaties te accepteren, maar het gaat wel makkelijker dan vroeger. Ook heeft deze cursus me geholpen met focussen. Ik weet nu beter welke waarden en normen ik heb en welke levensgebieden ik belangrijk vind om aandacht aan te geven. Na deze cursus heb ik ook nog de achtweekse mindfulnesscursus gevolgd en daardoor heb ik nog beter geleerd om mindfulness toe te passen en in het hier en nu te leven.

Kijk voor meer informatie over de cursus op http://www.voluitleven.info/