donderdag 19 mei 2011

Stilte

"Stilte betekent niet dat je niet praat of niets doet; het betekent dat je van binnen niet verstoord bent." (Thich Nhat Hanh)

Werkelijke stilte is vaak niet te horen. Op de achtergrond klinken voortdurend geluiden zoals geraas van auto's, muziek, geluiden van televisieprogramma's, het gezang van vogels en andere geluiden. Echte stilte hoor je niet vaak. En als het wel helemaal stil is, voelen mensen zich vaak ongemakkelijk. Dan gaan je gedachten vaak razendsnel tekeer, omdat je je afvraagt wat er aan de hand is.

Als je gaat mediteren en de stilte in jezelf probeert te zoeken, zul je ervaren dat het in het begin juist vaak heel onrustig wordt. Je gedachten springen van de ene naar de andere gedachten, als een aap die van tak-tot-tak springt. Dit wordt daarom ook wel je monkeymind genoemd.


Veel mensen zeggen wanneer ik vertel dat ik aan meditatie doe, dat dat niets voor hun is, dat ze het niet zouden kunnen, zo lang stil zitten en je aandacht ergens op richten. Maar dat is nu juist het mooie van meditatie vind ik. Hoe vaker je meditatie beoefent, hoe rustiger het in je hoofd zal worden. Al zul je natuurlijk altijd gedachten blijven houden. Maar na een tijdje zul je ervaren dat het soms heel even echt stil is.

Mediteren doe je niet met een doel, het gaat erom dat je probeert te "zijn" en niet altijd maar in de "doe-modus" staat. Maar als je regelmatig mediteert zul je wel effect gaan merken. Je kunt je bijvoorbeeld beter concentreren, je stressgevoelens kunnen afnemen, je kunt beter omgaan met angst en negatieve gedachten, je wordt alerter en je algehele gevoel van welzijn en geluk kan toenemen.


Daarnaast zorgt meditatie ook voor lichamelijke voordelen. Je hartslag en bloeddruk worden bijvoorbeeld lager, je ademhaling wordt beter, je kunt beter ontspannen en slapen en pijn en spierspanning kunnen bijvoorbeeld verminderen.

Tenslotte zorgt mediteren nog voor een spirituele groei. Je kunt  beter contact maken met onderliggende gevoelens en gedachten, je komt meer in contact met je ware persoon, je gedachten worden helderder en je leert je er minder mee te identificeren. Je staat meer open voor nieuwe mensen en ervaringen en je ontwikkelt oprechte gevoelens van compassie, liefde en dankbaarheid.


Ook al zijn deze voordelen niet het doel op zich als je mediteert, na een tijdje regelmatig mediteren zul je wel veranderingen in je lichaam en je hoofd ontdekken. Dus als mensen tegen mij zeggen dat mediteren niets voor hen is of ze het niet kunnen, dan zeg ik: Probeer het maar eens uit!