vrijdag 1 maart 2013

31-dagen project

Af en toe vind ik het leuk om een maandproject te doen. Zo heb ik in de herfst een maand lang elke dag de boom voor mijn huis gefotografeerd.

Na die maand heb ik alle foto's achter elkaar gezet in een bewegende afbeelding. Zo kon je mooi zien hoe de boom veranderd was gedurende de maand.



Op de Flow-scheurkalender die ik heb, staat ook elke maand een maandproject. Zo ook voor de maand maart:




Deze lijkt me ook wel erg leuk om te doen! Dus ik ga de komende maand elke dag een foto maken van een detail in mijn huis.

Zo'n project doet een leuk beroep op mijn creativiteit. Ik zal aan het einde van de maand een collage maken van alle foto's die ik gemaakt heb!

donderdag 28 februari 2013

Tijd voor jezelf

In navolging op de quote van gisteren, vandaag een blogje over tijd voor jezelf. Want het is belangrijk om ook tijd voor jezelf te maken. Die tijd helpt je om te reflecteren op wat er in je leven gebeurt. Je kunt de tijd gebruiken om dingen te laten bezinken, of eens rustig een boek te lezen zonder onderbrekingen van kinderen, de telefoon of andere "dringende" zaken. Maar hoe vind je tijd voor jezelf in een tijd waarin je al zoveel "moet"? Het antwoord is simpel: "Zorg dat je "tijd voor jezelf" prioriteit geeft!













Zorg er dus voor dat je bepaalde uren, dagdelen of dagen voor jezelf reserveert. Zet ze in je agenda, zodat je deze tijd niet kunt reserveren voor andere dingen. Want als je eerst al het andere doet en tijd voor jezelf pas als laatste op je to-do-list staat, dan kom je nooit aan jezelf toe!

Je kunt ook kijken of iemand anders iets voor je kan doen. Je hoeft niet altijd alles zelf te doen. Schakel je partner, kinderen, familie, vrienden, de boodschappendienst of hondenuitlaatservice in en gebruik de vrijgekomen tijd voor jezelf!




Ik heb het al vaker gezegd, maar zeg vaker "nee". Je kunt ook nee zeggen tegen dingen die je eigenlijk wel leuk vindt, maar die ten koste gaan van de tijd voor jezelf. Je kunt ook kijken of je bepaalde dingen anders of sneller kunt doen. Om hier inzicht in te krijgen, kun je een week of twee bijhouden wat je allemaal doet op een dag en hoeveel tijd je daaraan kwijt bent. Misschien ontdek je zo dat je aan bepaalde dingen wel erg veel tijd besteedt! Uitbesteden of het op een andere manier doen levert je tijd voor jezelf op.



Als laatste tip, als je iets hebt afgerond, begin dan niet meteen aan het volgende. Maar neem even een paar minuten pauze om tot rust te komen. Je kunt bijvoorbeeld de 3-minuten ademhalingsoefening doen. Dan kun je daarna weer fris met de volgende activiteit beginnen!

dinsdag 26 februari 2013

Yoga-stijlen

Er zijn ontzettend veel verschillende yogastijlen om te beoefenen. Of je nu een sportieve uitdaging zoekt, vooral wilt ontspannen of je meer spiritueel wilt ontwikkelen, er is voor iedereen een passende yogavorm. Het is alleen een kwestie van uitproberen om te kunnen ontdekken wat er wel en niet bij je past. Ik zal hieronder de bekendste yogastijlen nader toelichten.

Hatha




Hatha-yoga is de traditionele yogastijl. "Als je adem onrustig is, zal ook je geest onrustig zijn. Maar als je adem rustig en kalm is, zal je geest verstillen en zul je een lang leven leiden." Dit staat geschreven in de Hatha Yoga Pradipika, het boek uit de vijftiende eeuw waarin het systeem van houdingen en ademhalingen wordt beschreven. Het wordt ook wel de Bijbel van de Yoga genoemd. Hatha-yoga is gebaseerd op deze geschriften en de basis van alle yogavormen. Er is echter geen duidelijke oprichter of goeroe, dus veel leraren vullen de les naar eigen inzicht in. De focus ligt op de houdingen (asana's) en ademhalingsoefeningen. Je begint met basishoudingen, en veel yogascholen bieden ook beginnerscursussen aan. Later leer je moeilijkere variaties. Over het algemeen zit er geen flow in de bewegingen, dus je blijft wat langer in een houding.




Hatha-yoga is zowel inspannend als ontspannend. Door de oefeningen leer je te luisteren naar je lichaam, maar ook naar je gedachten en emoties. Je voelt waar spanning in je lichaam zit en je leert om deze los te laten. Het doel van Hatha-yoga is om je lichaam en geest in harmonie te brengen. Of je in de les mantra's zingt of mediteert ligt aan de docent die de les geeft. Vaak is er aan het eind van de les wel een korte meditatie en chant je drie keer "Ohm". Als je nog niet durft te zingen is dat niet erg, dan is het oké om alleen te luisteren en de klanken op je in te laten werken.

Bikram



Bikram Choudhurry (1946) is de bedenker van de Bikram-stijl. Deze vorm van yoga doe je in een verwarmde ruimte van veertig graden. Door de hogere temperatuur is het voor je lichaam makkelijker om afvalstoffen uit te scheiden. Ook ontstaan er minder snel blessures als je in in een verwarmde ruimte yoga beoefent. Door de temperatuur verbeteren de bloedsomloop en flexibiliteit. Bikram Choudhurry liep in zijn jonge jaren een knieblessure op met gewichtheffen.

Hij ontwikkelde zijn yogastijl om je lichaam te kunnen helen, sterk te houden en nieuwe blessures te voorkomen. Een les duurt altijd anderhalf uur en bestaat uit 26 yogahoudingen uit de Hatha-yoga en 2 ademhalingsoefeningen. Alle houdingen en oefeningen vinden in een vaste volgorde plaats, dus het is niet erg afwisselend. Maar door de temperatuur en de strenge lesstijl is het wel een erg pittige les. Als beginner zul je niet alles mee kunnen doen, maar je lichaam went snel aan de temperatuur.

Kundalini



Kundalini-yoga was in India een voorrecht dat alleen één op één door een leraar aan een leerling werd doorgegeven. Daar bracht Yogi Bhajan (1929-2004) verandering in door publieke yogalessen te geven. Ook bracht hij deze vorm naar het Westen. Kundalini is een spirituele vorm van yoga en gebaseerd op eeuwenoude tantrische tradities. Naast de yogahoudingen zing je mantra's, mediteer je en doe je dynamische lichaams- en ademhalingsoefeningen. De oefeningen hebben een reinigend effect op je lichaam en werken op het zenuwstelsel en de klieren. Het doel is Kundalini-energie op te wekken, zodat deze door de 7 chakra's omhoogstroomt en het bewustzijn verruimt.

maandag 25 februari 2013

Boeddha Magazine

BoeddhaMagazine Herfst 2012

Boeddha Magazine is een snelgroeiend kwartaalblad en wil een zo breed mogelijk publiek kennis laten maken met het Boeddhisme als inspiratiebron voor de moderne Westerse mens. Het besteedt aandacht aan creativiteit, duurzaamheid, lichamelijke en geestelijke gezondheid, meditatie en persoonlijke groei.

In Boeddha Magazine staan interviews met leraren, praktische tips, oefeningen, evenementen en teksten die aanzetten tot inzicht en een meer aandachtige manier van leven.

In 2013 verschijnt Boeddha Magazine op 5 maart, 1 mei, 20 augustus, 12 september en 19 december. Je kunt een proefabonnement van 2 nummers nemen voor 10 euro. Je kunt ook een jaarabonnement nemen, dat kost 35 euro (of 33,50 euro bij automatische incasso) Als je een jaarabonnement neemt, kun je een leuk welkomstcadeau uitkiezen!

Kijk voor meer informatie op de site van Milinda-uitgevers