dinsdag 15 januari 2013

Yogaserie tegen somberheid

Na een zachte decembermaand lijkt het erop dat het in januari toch echt winter wordt. De temperatuur daalt  tot onder het vriespunt en de eerste sneeuw van het jaar is al gevallen. Met dit weer blijf je al snel lekker binnen bij de kachel en heb je geen zin om buiten in de vrieskou te gaan joggen of naar de sportschool te fietsen. Gelukkig kun je yoga gewoon thuis op je eigen matje doen, wanneer je maar wilt.

Het is wetenschappelijk bewezen dat yoga helpt tegen (milde) depressies. Het beoefenen van yoga kan leiden tot verhoging van het "gelukshormoon" serotonine en verlaging van het "stresshormoon" cortisol. Dat gebeurt zelfs al na 1 yogales!

Bij een tijdelijke dip kun je al gelukkiger worden van een handstand tegen de muur. Deze oefening brengt een soort lichtheid in je lichaam en verdrijft je zwaarmoedige gevoel. Als je ondersteboven staat, stroomt het bloed dankzij de zwaartekracht makkelijker terug naar het hart. Hierdoor kan het hart makkelijker zuurstofrijk bloed door het lichaam pompen. Ook de organen schijnen een betere doorbloeding te krijgen en je algehele gevoel van welbevinden wordt vergroot als je "op z'n  kop staat". De volgende 7 oefeningen zijn daarom erg effectief om je sombere gevoel tegen te gaan!

                                         De Liggende Vlinder:


                                         De Liggende Beenstrekker:


                                         De Hond:


                                         De Staande Vooroverbuiging:


                                         De Overwinnaars Ademhaling:


                                         De Schouderstand:


                                         De Lijkhouding:



Geen opmerkingen:

Een reactie posten