vrijdag 1 februari 2013

SpiriSyl op Facebook!


SpiriSyl heeft nu ook een Facebookpagina

Op deze Facebookpagina staan linkjes naar de blogs en komen ook andere nieuwtjes en weetjes te staan.

Dus like deze Facebookpagina en je bent altijd op de hoogte!

Geleide meditaties

Als je gaat mediteren kun je natuurlijk gewoon gaan zitten en je ademhaling tellen. Maar ik vind het zelf wel fijn om "geleide" meditaties te doen. Vooral met bijvoorbeeld de bodyscan vind ik het fijner als iemand anders aangeeft waar ik mijn aandacht op moet richten.

Hieronder dus een paar linkjes waar je meditaties kunt downloaden. Je kunt ze ook op je mobiel of tablet zetten, zodat je ze waar en wanneer je maar wilt kunt doen.

Meditaties van Rob Brandsma 
Meditaties van Ger Schurink
Meditaties van Edel Maex
Meditaties van Noud de Haas
Meditaties door Bettina Heddes en Ingrid van den Hout
Meditaties van Soundstrue

Veel mediteerplezier!

donderdag 31 januari 2013

Bedrijf: Yoga in Company

Tegenwoordig zitten de meeste mensen vele uren per dag aan hun bureau te werken. In sommige bedrijven wordt er daarom tijdens de lunch gewandeld, in andere bedrijven wordt er in de pauze gezamenlijk aan yoga gedaan.

Yoga in Company verzorgt bedrijfsyoga voor hart, lichaam en geest. Zij hebben als doel het verbeteren van de mentale gezondheid van werknemers en leidinggevenden. Hun dienstverlening is gebaseerd op oosterse en westerse wetenschappelijke inzichten ter verbetering van de vitaliteit en mentale gezondheid.

Dit is ook hard nodig, want volgens de Wereld Gezondheids Organisatie krijgt een kwart van de werknemers tijdens zijn werkende leven te maken met mentale gezondheidsproblemen, veroorzaakt door stress op het werk. Stress is de grootste veroorzaker van ziekteverzuim en langdurige arbeidsongeschiktheid.



Door een yogales in de middagpauze kunnen werknemers even afstand nemen van hun werk en ontspannen. Regelmatig aan yoga doen zorgt ervoor dat werknemers flexibeler worden en meewerkender zijn in bijvoorbeeld tijden van verandering. Ook leren werknemers door middel van yoga om te gaan met een hoge werkdruk.

Naast voordelen voor het werk heeft het beoefenen van yoga ook voordelen voor de persoonlijke groei en geluk van de werknemers. Mensen voelen zich krachtiger, meer ontspannen en hebben meer energie.
De programma's worden binnen bedrijven uitgevoerd door een landelijk netwerk van gecertificeerde yogaleraren.

Behalve bedrijfsyoga verzorgt Yoga in Company ook trainingen, workshops en retraites. Kijk voor meer informatie op Yoga in Company


dinsdag 29 januari 2013

Tien voordelen van meditatie

Om te mediteren hoef je je niet volledig terug te trekken uit het gewone leven. Je kunt het doen waar en wanneer je maar wilt. Het enige wat je hoeft te doen is regelmatig mediteren zonder te proberen ergens te komen of iets te bereiken. Je hoeft alleen maar te "zijn". En dan komen de voordelen vanzelf:


  1. Leven in het nu. Door te mediteren leer je het rustig aan te doen en elk moment te nemen zoals het komt. Alleen het huidige moment bestaat. Het verleden is niet meer dan een herinnering en de toekomst is nog een fantasie die op het filmdoek van je geest wordt afgespeeld. Je ervaart de schoonheid van het moment, van het nu. Je hoort de geluiden van het verkeer, ruikt de geur van je kop koffie, voelt de stralen van de zon op je huid, ziet die kinderlach en proeft die heerlijke chocolade.
  2. Vriendschap sluiten met jezelf. Wanneer je de hele tijd bezig bent met het voldoen aan verwachtingen (van jezelf of anderen), is er nauwelijks gelegenheid of aanleiding om jezelf te leren kennen zoals je bent. Als je mediteert, leer je elke ervaring en elk aspect van je bestaan te verwelkomen zonder te oordelen of te ontkennen. Je leert jezelf benaderen als een goede vriend. Je accepteert jezelf helemaal, zowel je positieve als je negatieve eigenschappen.
  3. Dieper contact maken met anderen. Doordat je je meer bewust wordt van het hier en nu en je hart en geest openstelt voor je eigen ervaring, kun je dit verhoogde bewustzijn ook toepassen op je relaties met vrienden en familie. Wanneer je anderen accepteert zoals ze zijn, is er ruimte voor een diepere onderlinge liefde en intimiteit.
  4. Een kalme geest en een ontspannen lichaam. Je lichaam en geest horen bij elkaar. Als je geest gestrest is, zal je dit ook merken aan je lichaam. Zodra je geest tot rust komt en zich ontspant en opent tijdens een meditatie, doet je lichaam hetzelfde.
  5. Een opgeruimd hoofd. Meditatie zorgt ervoor dat je je geest kunt verruimen, zodat moeilijkheden en zorgen niet meer zo bedreigend lijken. Bovendien creëer je zo ruimte voor constructieve oplossingen en kun je wat meer afstand nemen. Zo ben je objectiever, heb je een beter perspectief en kun je zelfs met humor naar problemen kijken.
  6. Sterker geluksgevoel. Uit onderzoek blijkt dat mensen die dagelijks mediteren al na een paar maanden een sterker geluksgevoel ervaren dan mensen die dat niet doen. Het lijkt er zelfs op dat meditatie het enige is dat invloed kan uitoefenen op het uitgangsniveau van je geluksgevoel, dat volgens wetenschappers je hele leven hetzelfde blijft.
  7. Focus en flow. Wanneer je zo volledig in een activiteit opgaat dat je alle gevoel van zelfbewustzijn, afzondering en afleiding verliest, bereik je een status die ook wel "flow" wordt genoemd. Het is een perfecte remedie tegen de versnippering en vervreemding van het postmoderne leven.
  8. Je geconcentreerd, geaard en in balans voelen. Als tegenwicht voor de toenemende onzekerheden van het leven in deze veranderlijke tijden, biedt meditatie een innerlijke aarding en balans die niet kan worden aangetast door externe omstandigheden. Wanneer je steeds opnieuw oefent dat je thuiskomt, thuis bij je lichaam, je ademhaling, je gevoel en je emoties, realiseer je je op een gegeven moment dat je altijd "thuis" bent, waar je ook heen gaat. En wanneer je vriendschap sluit met jezelf en je donkere en lichte kanten, je sterke en zwakke punten omarmt, raak je lang niet meer zo snel uit balans door de beproevingen van het leven.
  9. Meer waardering, dankbaarheid en liefde. Naarmate je je zonder oordeel of aversie openstelt voor je ervaring, opent je hart zich ook geleidelijk voor jezelf en voor anderen. Je kunt specifieke meditatieoefeningen doen om waardering, dank en liefde te oefenen. Het kan ook zijn dat je gaandeweg opmerkt dat je deze kwaliteiten automatisch ontwikkelt wanneer je eenmaal hebt geleerd om de wereld met frisse ogen te bezien, los van de gewoonlijke projecties en verwachtingen.
  10. Betere prestaties. Onderzoek heeft uitgewezen dat meditatieoefeningen kunnen bijdragen aan je perceptievermogen, creativiteit, zelfontplooiing en een groot aantal andere factoren die zorgen voor goede prestaties. Bovendien zijn er specifieke prestatieverhogende meditatievormen bedacht, bijvoorbeeld voor sport of studie.
(Vrije bewerking uit "Mediteren voor dummies" van Stephan Bodian )

maandag 28 januari 2013

Hoe overleef ik mijn eerste yogales?

De eerste keer dat je naar een yogales gaat is altijd even spannend. Je weet niet wat je te wachten staat, wie er nog meer zijn, hoe de leraar/lerares lesgeeft en of de yogavorm wat voor je is. Er bestaan zoveel soorten yoga, dat het gewoon uitproberen is wat wel en niet bij je past. Hieronder een paar tips om je voor te bereiden op je eerste yogales!



Als je aan yoga gaat doen, is het handig om comfortabele kleren te dragen. Je kunt bijvoorbeeld een joggingbroek met een top dragen. Zelf neem ik ook altijd een vest mee. Aan het eind van de meeste yogalessen heb je vaak een meditatie. Dan is het wel lekker om een warm vest aan te hebben zodat je niet te snel afkoelt. Yoga doe je op blote voeten, je hoeft dus geen sportschoenen mee te nemen. Je kunt eventueel wel "toe- sox" dragen als je dat fijner vindt.

 LightPurple_HalfToeGrip

Als je nog nooit aan yoga hebt gedaan, kun je ongerust zijn of je de oefeningen wel goed kunt doen en of je wel lenig genoeg bent. Hier hoef je niet ongerust over te zijn, want yoga gaat niet om wat je allemaal kunt. Je zult ervaren dat bepaalde houdingen na veel oefenen makkelijker gaan. Maar er zullen ook altijd houdingen zijn die je moeilijker onder de knie krijgt. Het kan ook nog eens per dag verschillen hoe een houding gaat. Je kunt altijd in de Kindhouding gaan liggen als een houding te moeilijk of zwaar is.

 

Als een houding niet goed lukt of te zwaar is, ga dan niet forceren. Probeer niet over je grenzen heen te gaan, maar doe de houding met liefde en respect voor jezelf. Je kunt eventueel hulpmiddelen, zoals een riem of blokken, gebruiken om een houding makkelijker te maken.

 

Net als bij andere sporten is het niet handig om van te voren een zware maaltijd te eten. Het is belangrijk om na een les veel water of kruidenthee te drinken. Op deze manier kunnen de afvalstoffen makkelijker uit je lichaam worden afgevoerd. Als je niet goed drinkt na een yogales kun je last van hoofdpijn krijgen.

 

Het kan zijn dat de yogales niks voor jou was. Dat de vorm je niet aansprak, de leraar/lerares, de manier van lesgeven, de andere mensen, de locatie etc. Zoals ik al zei, is het gewoon een kwestie van uitproberen totdat je weet wat er bij je past. Op Yoga online kun je zoeken naar yogascholen bij jou in de buurt.