donderdag 26 mei 2011

Informatie: Mediteren

Ik zal hier wat uitgebreider ingaan op mediteren, aangezien ik meerdere vragen heb gekregen hoe je daar nou eigenlijk mee begint.

Er zijn veel verschillende soorten van meditatie. De volgende lijst is niet uitputtend, maar geeft wel een goed beeld van de verschillende soorten meditatie die er zijn.

- Opmerkzame meditatie
- Mantrameditatie
- Ademhaling volgen of tellen
- Lichaam doorlopen (Bodyscan)
- Loopmeditatie
- Tederheidsmeditatie
- Mededogendheidsmeditatie
- Genezingsmeditatie
- Opmerkzaamheidsmeditatie tijdens activiteiten ( ook wel mindfulness genoemd)
- Mediteren op gedachten, gevoelens, geluiden, de omgeving die je ziet etc.

Welke meditatietechniek het beste bij jou past ligt eraan wat je zelf het fijnst vind. Ik zou wel aanraden om met een makkelijkere meditatie te beginnen.Op de website van ABC-van-Meditatie staat ontzettend veel informatie over mediteren. Op deze site staat ook een gedeelte speciaal voor beginners met tips en eenvoudige meditatie-oefeningen. Dus als je zelf wilt gaan mediteren zou ik het zeker aanraden om op die website te kijken voor meer informatie!

Probeer zo lang te mediteren als je zelf prettig vind. In het begin hou je het misschien maar een paar minuten vol, dat is niet erg. Je probeert met mediteren geen doel na te streven. Je "moet" dus niet zoveel  minuten mediteren. Wel kun je als het mediteren makkelijker gaat de tijd dat je mediteert natuurlijk uitbreiden. Je kunt natuurlijk ook in plaats van 1 keer per dag heel lang, meerdere keren per dag wat korter mediteren.

Een erg handig boek met veel informatie over mediteren is "Mediteren voor Dummies".  Dit is een erg toegankelijk boek met heel veel informatie over wat mediteren is, waarom mensen mediteren, waar het vandaan komt, hoe je de basis legt om te mediteren, hoe je je lichaam kunt ontspannen en je geest tot rust kunt brengen, hoe je je kunt voorbereiden op de meditatie, hoe je om kunt gaan met "moeilijke situaties" mediteren in het dagelijks leven etc. Dus naast de website van ABC-van Meditatie kan ik dit boek ook erg aanraden!

Ik hoop dat ik de vragen over mediteren zo goed mogelijk beantwoord heb op. Als er nog meer vragen zijn, stel ze gerust via spirisyl@hotmail.com of laat onder deze blog een reactie achter!

maandag 23 mei 2011

Vrijgevigheid

"Vrijgevigheid is de snelste manier om je hart te openen. Geven verbindt ons hart met de schepping die immers altijd geeft. (Mansukh Patel)

Door te geven zul je ervaren dat je niet armer wordt, maar juist rijker. Door zelf veel te geven zul je merken dat anderen jou ook meer zullen geven. Patel probeert de waarheid van zijn woorden door middel van een mooi voorbeeld duidelijk te maken:

"Om te zien dat dit waar is, hoef je alleen maar naar een bloem of boom te kijken. Bloemen en bomen groeien uit één enkel zaadje en die geven er vervolgens miljoenen terug. De schepping heeft en geeft zonder ooit iets te nemen, omdat dat het wezen van het leven is."

Vrijgevigheid is dus de snelste manier om je hart te openen en om nog meer voor een ander te kunnen betekenen. Dit betekent niet dat je altijd vrijgevig moet zijn met materialistische spullen, maar je kunt ook vrijgevig zijn met liefde, aandacht en mededogen bijvoorbeeld!