dinsdag 12 februari 2013

Motivatie

Vaak merk je dat na een tijdje mediteren/aan mindfulness doen de klad er een beetje in komt. In het begin ben je ontzettend enthousiast en zit je elke dag braaf op je kussentje. Maar dan sla je een keer over vanwege ziekte of drukte en zo kan het gebeuren dat je opeens al een tijd niet meer gemediteerd hebt. Dan is het moeilijk om de draad weer op te pakken. Hieronder staan een paar tips om je motivatie weer terug te vinden:



Zorg voor een vaste plek in huis waar je mediteert! Maak hier een rustige plek van, waar je niet gestoord wordt en je je even helemaal terug kunt trekken. Als je weinig zin hebt om te mediteren, ga je toch naar die plek toe. Je blijft daar staan totdat er 1 van de volgende dingen gebeurt: Of je weet exact waarom je niet gaat mediteren, of je gaat wel zitten en mediteren.

 

Maak een afspraak met jezelf wanneer je gaat mediteren! Zorg dat je vaste momenten op een dag en in de week hebt waarop je mediteert. Schrijf dit bijvoorbeeld in je agenda of op de kalender. Dan hoef je er niet meer over na te denken en wordt het eerder een gewoonte. Je kunt ook jezelf herinneringsmails sturen of het alarm van je telefoon zetten.











Zoek inspiratie! Lees een stukje uit een inspirerend boek of tijdschrift, of lees op internet 1 van de vele sites die over mindfulness en meditatie gaan. Zet nog eens op een rijtje waarom je aan meditatie/mindfulness wilt doen, wat de voordelen voor je zijn en wat je ermee wilt bereiken.

 

Begin klein! Om de draad weer op te pakken is het beter om weer klein te beginnen. Dus begin weer met een paar minuten en breidt het dan steeds weer uit totdat je weer ongeveer 15-20 minuten per keer bezig bent.




Realiseer je dat alles met ups en downs gaat! Het is dus heel normaal dat je soms meer motivatie hebt dan de andere keer. Houdt gewoon vast aan de oefeningen en merk op dat de motivatie vanzelf weer terugkomt.

2 opmerkingen: