vrijdag 8 maart 2013

Yoga tegen rugklachten

Nu ik last van mijn rug heb, probeer ik heel voorzichtig yoga te doen. Fitnessen kan ik niet, maar door heel voorzichtig aan yoga te doen hoop ik toch mijn rug wat losser te maken. Hieronder een aantal oefeningen die goed zijn voor je rug, nek en schouders. Klik op de naam van de houding voor het filmpje!

Opwaartse hond







Boog







Brug







De Ploeg







Blije baby houding







Zittende tang







Stafhouding







Kindhouding


dinsdag 5 maart 2013

DRU Yoga en Meditatie

Een lezeres attendeerde me na de blog over verschillende yogastijlen op de yogastijl DRU. Ik had hier nog nooit eerder van gehoord en heb me hier afgelopen week in verdiept. DRU Yoga gaat uit van zachte, vloeiende bewegingen en een gecontroleerde ademhaling. Hierdoor is het niet alleen een sierlijke, maar ook een krachtige manier om stress te verminderen. Want dat is de doelstelling van DRU Yoga, het verlichten van stress en druk van ons moderne bestaan. Naast Yoga wordt er tijdens een les ook aandacht besteed aan mudra's, mantra's, affirmaties en visualisaties. 



DRU Yoga is van generatie op generatie overgedragen en het kan wel eens een leven lang duren om het volledig te begrijpen en te ontdekken. "DRU Yoga is goed voor lichaam en geest, verjongt je ziel, bevordert je innerlijke stabiliteit en draagt bij aan een positieve en mondige levenshouding." Er zijn verschillende cursussen, die 1 tot 4 jaar duren. Dat ligt eraan hoe intensief je er mee bezig wilt zijn. Daarna kun je eventueel ook de docentenopleiding volgen. 

Naast DRU Yoga heb je ook DRU Meditatie. Het meest bijzondere van DRU Meditatie is dat je de vaardigheden aanleert om altijd te kunnen ontspannen, hoe je je ook voelt. Als je je opgejaagd voelt, word je er kalm van, als je je uitgeput voelt, krijg je er nieuwe energie van en als je je zorgen maakt, word je er rustig van. Daarnaast heeft het heilzame krachten en geeft het je een gevoel van voldoening en tevredenheid, door je een rustige plek te laten vinden, die je alleen kunt bereiken door meditatie. 



Deze vorm van yoga is geschikt voor jong en oud, beginners en gevorderden, zwangeren en mensen met allerlei soorten klachten op lichamelijk niveau, emotionele- of psychische disbalans of chronische ziektes zoals hartklachten, hoge bloeddruk, fibromyalgie, osteoporose, artritis etc.

Kijk hier voor DRU Yogadocenten bij jou in de buurt en hier voor DRU Meditatiedocenten.

maandag 4 maart 2013

Het is zoals het is

"Het is zoals het is" of "Het zij zo". Het zijn twee korte zinnetjes, maar soms is het erg moeilijk om het te denken en ernaar te handelen. Accepteren. Loslaten. Prachtige principes, maar soms lastig om na te leven. Helemaal als het niet gaat zoals je wilt.

De afgelopen maanden had ik vanwege persoonlijke omstandigheden veel last van stress. Al die maanden heeft de stress zich in mijn lichaam opgebouwd. Tot afgelopen zaterdag. Toen zei mijn lichaam "STOP". Nu zit mijn rug vast en kan ik niks meer. Niet bukken, tillen, draaien, strekken etc. Alleen als ik mijn rug recht houd gaat het een beetje. Maar anders verga ik van de pijn. Ik moet nu verplicht rustig aan doen, en dat is niet mijn sterkste kant.


Nu moet ik dus accepteren dat ik even rustig aan moet doen, en mijn verwachtingen loslaten. Verwachtingen over het huishouden bijvoorbeeld. Normaal ben ik echt super netjes en kan ik niet tegen rommel en viezigheid. Maar nu zal ik toch op moeten passen met opruimen en schoonmaken, zodat ik niks forceer. Dus zal het niet gaan zoals ik normaal doe, hoe ik vind dat het moet. Maar het hoeft niet altijd perfect te gaan, en mijn verwachtingen verlagen, zal zorgen voor minder druk.

Ook moet ik nu meer om hulp vragen, en ook dat vind ik lastig. Ik wil graag zoveel mogelijk zelf doen, anderen niet tot last zijn. Maar ik sta zelf ook altijd voor anderen klaar, nu is het tijd om zelf om hulp te vragen en anderen mij te laten helpen.

Van de week zal ik misschien wat afspraken moeten afzeggen, zodat ik wat meer rust heb. Dat vind ik ook niet fijn, maar ik zal nu toch echt voor mezelf moeten kiezen. Mijn gezondheid en welzijn staan voorop. Ik ben ook belangrijk, en mensen zullen het heus wel snappen als ik om deze reden een afspraak afzeg.



Ik zal mijn verzet tegen deze situatie moeten opgeven, moeten accepteren dat het nu zo is en het niet wegstoppen, maar het onder ogen zien. De gebeurtenis accepteren zonder te oordelen. Er niks van proberen te vinden. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Want mijn hoofd zit vol met gedachten en oordelen. "Oefening baart kunst" zegt men. Dit is wel een uitgelezen mogelijkheid om te oefenen met accepteren en loslaten. Het is natuurlijk ook een heel proces, je kunt niet verwachten dat je na 1 keer alles kunt accepteren en loslaten. Dat heeft ook tijd nodig. "Het is zoals het is" en ik moet er maar het beste van proberen te maken.

Hoe lukt het jullie om situaties te accepteren en los te laten?