donderdag 8 september 2011

Za-Zen

Gisteravond begon de Za-Zen in de Zwanenhof in Zenderen weer. Na een zomerstop van 3 maanden is er nu elke eerste woensdag van de maand weer een Za-Zenavond. Mijn vriendin Jessica ging dit keer ook weer mee. We waren ruim op tijd, al om kwart voor 8 zaten we aan de thee. Het was een drukke avond, er waren 15 mensen.

Na het welkomstpraatje door Ben luisterden we naar de "Hymne aan de wijsheid voorbij alle wijsheid." Ik vond het een erg ontroerende Hymne, maar sommige gedeelten vond ik ook wel lastig om te begrijpen. De Hymne had verschillende thema's, natuurlijk wijsheid, maar ook goedheid en deugd, mededogen, liefde, compassie, verlangen etc. Er waren maar een paar mensen die wat over de hymne wilden zeggen, dus we hebben hem niet heel lang nabesproken.



Daarna was het tijd voor het meditatiegedeelte. Omdat we met zo'n grote groep was het een beetje inschikken in de meditatieruimte. Het paste allemaal maar net. De eerste 20 minuten waren lastig voor mij. Ik was erg vermoeid en viel bijna om van de slaap. Ook was het nog erg druk in mijn hoofd en kon ik me moeilijk concentreren op mijn ademhaling.

Na de 20 minuten zitten gingen we 10 minuten lopen. Hierdoor werd ik weer wat wakkerder en lukte het me beter om me op mijn ademhaling te richten. Daarna gingen de 20 minuten zitten ook beter dan de eerste 20 minuten. Om half 10 was de avond afgelopen. Ik vond het erg fijn om weer een avondje met meditatie bezig te zijn en met andere gelijkgestemden in contact te zijn.