maandag 28 januari 2013

Hoe overleef ik mijn eerste yogales?

De eerste keer dat je naar een yogales gaat is altijd even spannend. Je weet niet wat je te wachten staat, wie er nog meer zijn, hoe de leraar/lerares lesgeeft en of de yogavorm wat voor je is. Er bestaan zoveel soorten yoga, dat het gewoon uitproberen is wat wel en niet bij je past. Hieronder een paar tips om je voor te bereiden op je eerste yogales!



Als je aan yoga gaat doen, is het handig om comfortabele kleren te dragen. Je kunt bijvoorbeeld een joggingbroek met een top dragen. Zelf neem ik ook altijd een vest mee. Aan het eind van de meeste yogalessen heb je vaak een meditatie. Dan is het wel lekker om een warm vest aan te hebben zodat je niet te snel afkoelt. Yoga doe je op blote voeten, je hoeft dus geen sportschoenen mee te nemen. Je kunt eventueel wel "toe- sox" dragen als je dat fijner vindt.

 LightPurple_HalfToeGrip

Als je nog nooit aan yoga hebt gedaan, kun je ongerust zijn of je de oefeningen wel goed kunt doen en of je wel lenig genoeg bent. Hier hoef je niet ongerust over te zijn, want yoga gaat niet om wat je allemaal kunt. Je zult ervaren dat bepaalde houdingen na veel oefenen makkelijker gaan. Maar er zullen ook altijd houdingen zijn die je moeilijker onder de knie krijgt. Het kan ook nog eens per dag verschillen hoe een houding gaat. Je kunt altijd in de Kindhouding gaan liggen als een houding te moeilijk of zwaar is.

 

Als een houding niet goed lukt of te zwaar is, ga dan niet forceren. Probeer niet over je grenzen heen te gaan, maar doe de houding met liefde en respect voor jezelf. Je kunt eventueel hulpmiddelen, zoals een riem of blokken, gebruiken om een houding makkelijker te maken.

 

Net als bij andere sporten is het niet handig om van te voren een zware maaltijd te eten. Het is belangrijk om na een les veel water of kruidenthee te drinken. Op deze manier kunnen de afvalstoffen makkelijker uit je lichaam worden afgevoerd. Als je niet goed drinkt na een yogales kun je last van hoofdpijn krijgen.

 

Het kan zijn dat de yogales niks voor jou was. Dat de vorm je niet aansprak, de leraar/lerares, de manier van lesgeven, de andere mensen, de locatie etc. Zoals ik al zei, is het gewoon een kwestie van uitproberen totdat je weet wat er bij je past. Op Yoga online kun je zoeken naar yogascholen bij jou in de buurt.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten