vrijdag 15 februari 2013

Liebster-Award deel 1

Gisteren kreeg ik een reactie dat een andere Blogger (Aapetaart) me heeft genomineerd voor de Liebster-Award. Ik heb meteen op haar blog gekeken wat dit inhoudt. Het is een Award om Bloggers te leren kennen en om te netwerken. Ik had er nog nooit van gehoord, maar ik vind het wel een erg leuk idee!

Dit is de bedoeling:

De regels.

1. Maak een lijst met 11 feitjes over jezelf.
2. Beantwoord de vragen die de blogger die jou genomineerd heeft, heeft gesteld.
3. Bedenk 11 nieuwe vragen voor diegenen die jij genomineerd hebt.
4. Kies 11 bloggers met minder dan 200 volgers die je nomineert.
5. Laat bij elke blogger een berichtje achter dat je hem of haar genomineerd hebt.
6. Bedank de persoon die jou genomineerd heeft met een link naar zijn of haar blog.

 


Vandaag de eerste blog hierover, met 11 feitjes over mijzelf! Over de andere punten moet ik nog even nadenken. Dus daar komen volgende week blogjes over!

11 Feitjes over mijzelf:
  1. Ik heb geschreven voor de Hogeschoolkrant van de Hogeschool waar ik studeerde. Zo heb ik mijn eerste echte ervaring met schrijven opgedaan. 
  2. Ik doe de thuisstudie "Journalistiek en Nieuwe Media" om nog meer ervaring met schrijven op te doen.
  3.  Ik ben heel georganiseerd en netjes.
  4. Ik hou ervan om mooie quotes te verzamelen.
  5. Ik zou 24/7 wakker moeten blijven om alles te kunnen doen wat ik wil doen.
  6. Ik hou van nieuwe recepten uitproberen.
  7. Ik heb schoenmaat 36, waardoor het vaak lastig is om leuke schoenen te kopen.
  8. Ik ben echt een mooi-weer mens, ik kan niet wachten tot de temperatuur weer boven de 20 graden komt!
  9. Ik vind het leuk om creatief bezig te zijn, knutselen is niet alleen voor kinderen!
  10. Ik ga liever 4 keer per jaar een weekendje weg, dan 1 keer per jaar een week op vakantie.
  11. Ik heb liever een paar goede vrienden, dan heel veel kennissen.

donderdag 14 februari 2013

Han Fortmann Centrum

Het Han Fortmann Centrum (HFC)  in Nijmegen is een expertisecentrum op het gebied van persoonlijke groei en bewustzijn, zowel zakelijk als privé. Han Fortmann (1912-1970) was Hoogleraar Cultuur en Godsdienstpsychologie in Nijmegen. Het is de overtuiging van het HFC dat werken aan persoonlijke groei en bewustzijn noodzakelijk is om je unieke weg te vinden in het leven. Dat kan niet zonder de bereidheid naar jezelf te luisteren en het inzicht hóe je naar jezelf kunt luisteren. Het is belangrijk om te leren goed te waarnemen.

han-fortmann









Bij het HFC kun je cursussen en workshops volgen. Ook zijn er lezingen en andere activiteiten om jezelf beter te leren kennen en te werken aan je persoonlijke groei en bewustzijn. Zowel lichaam als geest spelen daarbij een rol, zoals Han Fortmann al in de jaren '50 vaststelde. Je daarbij laten inspireren door wijsheidstradities uit oost en west behoort eveneens tot zijn gedachtegoed. Dit gedachtegoed vormde de basis waarmee het HFC in 1979 van start ging. Sinds die tijd heeft het HFC haar programma steeds verder verdiept en verrijkt.

locatiehfc








De cursussen zijn ingedeeld in clusters. Een cluster geeft aan waar de focus in de cursus op is gericht. Zo zijn er clusters op het gebied van bewustzijn van het lichaam, meditatie, creativiteit, werk en zelfkennis. In alle cursussen blijft het uitgangspunt dat het lichaam en de geest verbonden zijn.

Kijk voor meer informatie en de agenda op de website van het Han Fortmann Centrum

dinsdag 12 februari 2013

Motivatie

Vaak merk je dat na een tijdje mediteren/aan mindfulness doen de klad er een beetje in komt. In het begin ben je ontzettend enthousiast en zit je elke dag braaf op je kussentje. Maar dan sla je een keer over vanwege ziekte of drukte en zo kan het gebeuren dat je opeens al een tijd niet meer gemediteerd hebt. Dan is het moeilijk om de draad weer op te pakken. Hieronder staan een paar tips om je motivatie weer terug te vinden:



Zorg voor een vaste plek in huis waar je mediteert! Maak hier een rustige plek van, waar je niet gestoord wordt en je je even helemaal terug kunt trekken. Als je weinig zin hebt om te mediteren, ga je toch naar die plek toe. Je blijft daar staan totdat er 1 van de volgende dingen gebeurt: Of je weet exact waarom je niet gaat mediteren, of je gaat wel zitten en mediteren.

 

Maak een afspraak met jezelf wanneer je gaat mediteren! Zorg dat je vaste momenten op een dag en in de week hebt waarop je mediteert. Schrijf dit bijvoorbeeld in je agenda of op de kalender. Dan hoef je er niet meer over na te denken en wordt het eerder een gewoonte. Je kunt ook jezelf herinneringsmails sturen of het alarm van je telefoon zetten.











Zoek inspiratie! Lees een stukje uit een inspirerend boek of tijdschrift, of lees op internet 1 van de vele sites die over mindfulness en meditatie gaan. Zet nog eens op een rijtje waarom je aan meditatie/mindfulness wilt doen, wat de voordelen voor je zijn en wat je ermee wilt bereiken.

 

Begin klein! Om de draad weer op te pakken is het beter om weer klein te beginnen. Dus begin weer met een paar minuten en breidt het dan steeds weer uit totdat je weer ongeveer 15-20 minuten per keer bezig bent.




Realiseer je dat alles met ups en downs gaat! Het is dus heel normaal dat je soms meer motivatie hebt dan de andere keer. Houdt gewoon vast aan de oefeningen en merk op dat de motivatie vanzelf weer terugkomt.

maandag 11 februari 2013

Minder is meer!

Iedereen is druk druk druk. Je wilt niets missen, en intussen loop je jezelf voorbij. Hieronder wat tips zodat je wat meer balans krijgt in je leven en je de dingen die je doet, met aandacht kunt doen.



Tip1: Doe iets leuks!
Probeer regelmatig tijd te maken voor iets wat geen verplichting is. Maak tijd vrij voor dingen die je leuk vindt om te doen, zoals even helemaal niks, gewoon lekker op de bank uit het raam staren. Of ga wandelen, lezen, knutselen, een film kijken, dansen, uitgebreid douchen of badderen, wat je maar leuk vindt! En doe dat dan met aandacht, zodat je er echt van kunt genieten!



Tip2: Doe 1 ding tegelijk!
Vaak zijn we met allerlei dingen tegelijk bezig. Maar onze aandacht is dan versnippert tussen al die verschillende zaken. En dat komt de rust in ons hoofd niet ten goede. En vaak gaat het echt niet sneller als je alles tegelijk doet. Dus doe 1 ding tegelijkertijd, met volle aandacht en merk dat je veel meer voldoening uit je activiteiten haalt!



Tip3: Leer nee te zeggen!
Niet alleen tegen anderen, maar ook tegen jezelf. Als je geen zin hebt om ergens heen te gaan of om wat te doen, zeg dan nee. Je hoeft niet overal bij te zijn, je mag ook best een keer wat missen. En gebruik die tijd dan niet om andere nuttige dingen te doen, maar ga iets doen wat je leuk vindt! (zie tip1)



Tip4: Zeg vaker: "Laat maar!"
Naast nee leren zeggen, kun je ook vaker "laat maar" zeggen. Waarom zou je huis er piccobello uit moeten zien als er bezoek komt of er kinderen komen spelen? Daarna is het vaak toch weer een puinhoop. Ook je kinderen hoeven niet alles mee te maken, ook zij mogen zich wel eens vervelen. Dus ze hoeven niet op 4 verschillende clubjes en de hele week van hot naar her gereden te worden. Maar laat ze ook eens een middagje lekker thuis aanrommelen!



Tip5: Leer delegeren!
Je hoeft niet alles zelf te doen! Zelfs kinderen kunnen al vanaf jonge leeftijd helpen in huis en vaak vinden ze dat alleen maar leuk! Als je bijvoorbeeld in het weekend samen met je gezin het huis schoonmaakt, met een lekker muziekje aan, is het ook zo gebeurd!