vrijdag 18 januari 2013

Snail-mail

Een vriendin van mij attendeerde me pas op de website van Snail-mail. Snail-mail is het sturen van ouderwetse post. Tegenwoordig gaat alles snel snel snel via Facebook, Twitter, Whatsapp etc. Maar ik vind het juist zo leuk om echte post te krijgen. Twee weken geleden was ik jarig en ik heb maar 1 echte kaart gekregen. En die was ook nog eens via Greetz verstuurd, dus hij was niet eens handgeschreven. Verder heb ik heel veel berichtjes op Facebook, Twitter en via Whatsapp gekregen. Dat is ook aardig natuurlijk, maar dat is toch anders.

Afbeelding

Bij de website hoort ook een forum, waar je in contact kunt komen met andere snail-mailers. Je kunt zo penvrienden zoeken, maar ook meedoen met "swaps". Er zijn bijvoorbeeld verschillende notitieboekjes die het hele land doorgaan. Er zijn meerdere groepjes van 5, die in elkaars notitieboekje schrijven. Dit kan gaan over een vast thema, bijvoorbeeld "recepten", "creatief",  of "dagboek".  Maar er is ook een vrij notitieboek, waarbij je dus zelf kunt weten wat je erin schrijft. Als iedereen er in geschreven heeft, krijg je het notitieboekje weer terug en heb je dus een leuk gevuld boekje met de bijdragen van 4 andere mensen.
Naast deze vaste "swaps" heb je ook eenmalige "swaps", bijvoorbeeld met Sinterklaas en Kerst.

Afbeelding

Ik heb zelf afgelopen week die ene vriendin een snail-mail gestuurd en ik heb ook al wat terug van haar. Naast brieven sturen we ook wat kleine extraatjes mee, dus dat is ook erg leuk! Maar het is niet verplicht, het is maar net wat je met elkaar afspreekt. Het gaat om de brieven die je met elkaar uitwisselt.

Ik heb me aangemeld voor verschillende "swaps", maar nog niet alle groepjes zijn vol. Alleen bij de "vrije swap" heb ik een groepje compleet gemaakt en kan ik dus beginnen.

Ik vind het echt super leuk om hier aan mee te doen, niet alleen vanwege het contact met anderen, maar ook omdat ik zo mijn creativiteit kwijt kan. Ik kijk nu elke dag uit naar de postbode die hopelijk wat leuks komt brengen!

Afbeelding

donderdag 17 januari 2013

Yoga-attributen

Sorry, er was wat mis gegaan waardoor hij niet vanochtend om 7 uur online kwam. Voor morgenochtend staat er weer een nieuwe blog klaar!

Natuurlijk kun je yoga doen zonder attributen, thuis, in het park, op het strand, waar je maar wilt. Maar ik vind het toch wel handig als ik thuis aan yoga doe om wat hulpmiddelen erbij te hebben. Van de week heb ik weer wat nieuwe hulpmiddelen besteld en ontvangen, dus het lijkt me wel leuk om te laten zien wat ik nu thuis heb.

Allereerst natuurlijk een yogamat. Dat is toch wel handiger dan op alleen een handdoek of een tuinstoelkussen of iets dergelijks aan yoga te doen.

yogamat_Buddha_paars.jpg

Ik vind deze wel erg leuk met die Boeddha en hij is ook erg fijn! Hij is lang genoeg, antislip en makkelijk schoon te maken. Ook zat er een handige opbergtas bij.

Daarnaast heb ik een aantal blokken, om makkelijker in een  positie te kunnen komen. Ook gebruik ik blokken om bijvoorbeeld mijn rug of nek te ondersteunen in een bepaalde positie. Vooral het paarse blok is erg leuk om te zien, maar ook erg fijn om te gebruiken! Van die bruine blokken heb ik er geen 3, maar 2.

68c1a3dd-2f77-45c6-9fec-0d4ebb08af16_basis_007_286x286.jpg 9c559253-15ed-4420-a7b2-4f046ac64ee2_Kurkenblok300_286x286.png


Een ander handig hulpmiddel om verder in een bepaalde positie te komen is een riem. Deze is bijvoorbeeld goed te gebruiken bij een positie als de "liggende beenstrekker". Ik heb natuurlijk weer de paarse versie!

yogariemen.jpg

Aan het eind van een yogasessie vind ik het heerlijk om een meditatie te doen. Om mezelf helemaal af te kunnen sluiten van de buitenwereld heb ik een oogkussentje (ook in het paars natuurlijk):

oogkussentjes.gif

Om al mijn spullen makkelijk mee te nemen naar een yogales, heb ik de volgende handige tas:

yogatas-carryall-paars.jpg
Hier passen al mijn spullen goed in! En de tas heeft ook een binnenzakje waar je bijvoorbeeld je telefoon, sleutels of wat contant geld in kunt stoppen. Dus dat is ook wel handig!


woensdag 16 januari 2013

Twee-minuten klusjes



Ik doe ook graag kleine klusjes die je zo even tussendoor kunt doen! Het geeft inderdaad een goed gevoel om de tafels of het computermeubel op te ruimen, de post weg te werken, een afspraak te maken, de vieze glazen etc. naar de keuken te brengen, de planten water te geven en het oud papier of de vuilnis weg te brengen.

Welke klusjes geven jou een goed gevoel?

dinsdag 15 januari 2013

Yogaserie tegen somberheid

Na een zachte decembermaand lijkt het erop dat het in januari toch echt winter wordt. De temperatuur daalt  tot onder het vriespunt en de eerste sneeuw van het jaar is al gevallen. Met dit weer blijf je al snel lekker binnen bij de kachel en heb je geen zin om buiten in de vrieskou te gaan joggen of naar de sportschool te fietsen. Gelukkig kun je yoga gewoon thuis op je eigen matje doen, wanneer je maar wilt.

Het is wetenschappelijk bewezen dat yoga helpt tegen (milde) depressies. Het beoefenen van yoga kan leiden tot verhoging van het "gelukshormoon" serotonine en verlaging van het "stresshormoon" cortisol. Dat gebeurt zelfs al na 1 yogales!

Bij een tijdelijke dip kun je al gelukkiger worden van een handstand tegen de muur. Deze oefening brengt een soort lichtheid in je lichaam en verdrijft je zwaarmoedige gevoel. Als je ondersteboven staat, stroomt het bloed dankzij de zwaartekracht makkelijker terug naar het hart. Hierdoor kan het hart makkelijker zuurstofrijk bloed door het lichaam pompen. Ook de organen schijnen een betere doorbloeding te krijgen en je algehele gevoel van welbevinden wordt vergroot als je "op z'n  kop staat". De volgende 7 oefeningen zijn daarom erg effectief om je sombere gevoel tegen te gaan!

                                         De Liggende Vlinder:


                                         De Liggende Beenstrekker:


                                         De Hond:


                                         De Staande Vooroverbuiging:


                                         De Overwinnaars Ademhaling:


                                         De Schouderstand:


                                         De Lijkhouding:



maandag 14 januari 2013

Mindfulness volgens Jon Kabat-Zinn

Mindfulness wordt op vele manieren beschreven, maar in al die beschrijvingen komen de woorden "aandacht" en "een houding van niet oordelende acceptatie" voor. Want dat is de kern van Mindfulness, de dingen die je doet met aandacht doen, en zonder te oordelen. Sommige mensen zeggen dat Mindfulness een hype is, maar dat klopt niet. Want al in de jaren 80 begon Jon Kabat- Zinn met zijn stressreductie - en ontspanningsprogramma aan de universiteit van Massachusetts voor mensen die chronische pijn en stress ervoeren.

De cursus die hij ontwikkelde duurt acht weken en is een systematische aanpak om nieuwe soorten controle en wijsheid in ons leven te ontwikkelen, gebaseerd op ons innerlijke vermogen tot ontspanning, aandacht, bewustzijn en inzicht.



Tijdens de cursus leer je allerlei vormen van meditatie, zoals de lichaamsscan, zitmeditatie en ademhalingsoefeningen. Dit wordt ook wel "formele" meditatie genoemd. Daarnaast heb je de "informele" oefeningen in aandacht, zoals met aandacht afwassen, douchen, eten, lopen etc. Ook wordt er gebruik gemaakt van oefeningen uit de hatha-yoga.

De cursus is tegenwoordig over de hele wereld te volgen. In Nederland zijn er in bijna elke plaats wel mogelijkheden om de achtweekse aandachttraining te volgen. Dit kan particulier, maar ook veel instellingen voor geestelijke gezondheidszorg geven deze trainingen, voornamelijk als preventie tegen depressie, stress- en angstklachten. Het voordeel van een cursus volgen bij een instelling voor geestelijke gezondheidszorg is, dat je vaak maar een kleine eigen bijdrage betaalt. Als je de cursus particulier volgt, ben je al gauw 400 tot 600 euro kwijt.

Als je meer wilt lezen over Mindfulness, dan raad ik de volgende boeken aan:



   

   



Voor korte lessen in mindfulness en mindfulnessreminders raad ik de volgende boeken aan: