vrijdag 15 maart 2013

Tips om je sociale leven te onderhouden

Hoe ouder je wordt, hoe meer sociale contacten je vaak krijgt. Naast je familie heb je waarschijnlijk school-/studievrienden, vrienden van de sport- of hobbyclub, (oude) buren, kennissen, en als je kinderen hebt de ouders van vriendjes en vriendinnetjes. Waarschijnlijk wil je attent zijn en alle contacten onderhouden. Maar waar haal je de tijd vandaan? Op Simplifylife staan handige tips:

Wees selectief. Vraag je af: wil ik écht energie steken in deze vriendschap/dit contact? Wat levert het mij op? Krijg ik energie van deze persoon, of voel ik me leeggezogen als we elkaar gesproken hebben? Een methode om je vriendenkring uit te dunnen: zelf eens een tijdje niks doen. Nergens achteraan hollen, geen moeite doen - gewoon kijken wie er uit zichzelf moeite doen om het contact met jou te onderhouden.

Doe alleen dingen voor of met je vrienden die je zelf wilt. Zodra je iets voor of met een ander doet omdat je bang bent dat de vriendschap er anders onder lijdt, ben je niet goed bezig.

Voor wie nog contact heeft met vriendenclubjes van bijvoorbeeld school of sportclub: daarmee kun je natuurlijk gewoon in één keer afspreken. Bijvoorbeeld een keer per half jaar. 



Wie een uitgebreid sociaal netwerk heeft, komt al gauw om in de verjaardagen. Die hoef je niet allemaal te bezoeken. Ook hier geldt: alleen als je zin hebt, of omdat die ander het je meer dan waard is. In alle andere gevallen: een telefoontje, kaartje, e-mail(kaar)tje of sms-je is ook leuk. Of een pakje over de post, grote verrassing!

Het kan ook zijn dat je juist vanwege omstandigheden nog maar weinig sociale contacten hebt. Ook hiervoor staat een handige tip op de site:

Begin dichtbij: welke oude en/of verwaterde contacten zou je weer aan kunnen halen door eens te bellen, een kaartje of een mailtje te sturen? Hoe goed ken je je buren eigenlijk? Zou je hen eens voor een kop koffie uit kunnen nodigen? Kun je in je omgeving vrijwilligerswerk gaan doen? Is er een hobby die je (weer) op zou willen pakken? Een cursus die je kunt gaan volgen?

donderdag 14 maart 2013

Boek: Boeddha Tweets

Pas heb ik het boek "Boeddha Tweets" gekocht. Dit is een boek met "Kleine antwoorden op grote levensvragen". De schrijfster, Lori Deschene, is de oprichtster van tinybuddha.com, een internetcommunity van tienduizenden mensen die geïnteresseerd zijn in "Wijsheid". Ze is te volgen op Twitter (@tinybuddha) en ze heeft een Facebookpagina.

Sinds 2008 verstuurt ze elke dag een tweet met een Boedhistisch citaat en daarbij een vraag of stelling.
Haar volgers komen met verrassende, authentieke, inspirerende antwoorden op levensvragen over thema's als mindfulness, verbinding, geluk, keuzes, liefde en pijn.
Hoe kunnen we ons gelukkig voelen en ook echt gelukkig zijn? Uit de vele tweets kan duidelijk worden opgemaakt dat mensen van over de hele wereld zich met deze levensvragen bezighouden.

 

In de verschillende hoofdstukken staat de stelling/vraag die op Twitter gesteld is en de reactie van Lori's volgers erop. Daarnaast licht ze de stelling/vraag en de antwoorden toe en geeft ze tips hoe je jezelf kunt ontwikkelen.

In het hoofdstuk "Geluk" staan bijvoorbeeld tips hoe je kunt oefenen met het aanleren van optimisme, leren positief te denken, leren verwachtingen los te laten en meer dankbaar te zijn.
In het hoofdstuk over "Geld" staan praktische tips hoe je je gedachten over geld en rijk zijn kunt veranderen en meer kunt leven volgens je eigen wensen zonder je te vergelijken met anderen.
En in het hoofdstuk over "Controle" staat een lijst met 50 dingen die je nu kunt beheersen, zoals hoe vaak je glimlacht, of je luistert of wilt praten, hoe je situaties interpreteert en hoezeer je geniet van de dingen die je hier en nu hebt.

Achterin het boek staat een overzicht van alle Twitteraars die in het boek vermeld worden en is er ruimte voor je eigen notities.
Ik vind het echt een heel leuk en inspirerend boek dat ik er regelmatig even bij pak om door te bladeren!

dinsdag 12 maart 2013

Winter en Lente ontmoeten elkaar

Na een paar heerlijke lentedagen is de winter weer teruggekeerd. Om me heen hoor ik veel mensen klagen. Ze zien de sneeuw het liefst voor de zon verdwijnen. In plaats van te klagen, heb ik heerlijk genoten van deze weersverandering. Ik ben met mijn fotocamera op pad gegaan en heb foto's gemaakt van de winter en de lente die elkaar ontmoeten. Toen ik weer thuis was, heb ik de mooiste foto's geselecteerd en daar een collage van gemaakt:


Ik gebruik zowel Paint Shop Pro als Picasa, het gratis bewerkingsprogramma van Google. Met beide programma's heb je veel mogelijkheden om je foto's na te bewerken. Ik vind het vooral leuk om collages te maken of met andere effecten een foto meer naar voren te laten komen. Maar ik hou er niet van als een foto zo erg bewerkt is dat het er onrealistisch uitziet. 



Fotograferen is voor mij echt een ideale manier om in het hier en nu te zijn. Als ik aan het fotograferen ben, heb ik daar mijn volledige aandacht bij. Dus als ik aan het fotograferen ben, doe ik meteen aan Mindfulness!

maandag 11 maart 2013

Mindfulness- apps

Tegenwoordig zijn er vele apps voor op je mobiele telefoon of tablet. Sindskort is de bekende Zweedse "Mindfulness-app" ook in het Nederlands te verkrijgen. Met deze app kun je op elk moment van de dag een meditatie beginnen. De app bestaat uit vier geleide meditaties van 3, 5, 15 en 30 minuten. Daarnaast zijn er 4 stille meditaties met klankschaal van ook 3, 5, 15 en 30 minuten en is er een geleide bodyscan van 15 minuten.

 

Het leuke aan deze app is dat er ook een herinneringsfunctie op zit. Je kunt dagen en tijdstippen instellen waarop je een herinnering krijgt. Zo kun je jezelf  "oppiepen",  om te kijken of je wel in het hier en nu bent. Alle meditaties die je hebt gevolgd worden opgeslagen in een apart onderdeel van de app. Zo kun je precies zien hoe vaak en hoe lang je gemediteerd hebt.

De  Mindfulness-app is verkrijgbaar in de Google Playstore voor 1,79 euro.

Naast deze Nederlandse App zijn er nog heel veel apps in het Engels te verkrijgen, zowel voor Android- als Apple-gebruikers.
Bijvoorbeeld: mindfulness-meditation, My meditation, Brainwave-tuner, Mindfulness Trainer en Meditation helper