vrijdag 11 januari 2013

De 3-minuten ademruimte meditatie



Naast vragen of een vriend(in) een berichtje stuurt kun je natuurlijk ook gewoon het alarm van je telefoon op een vast tijdstip laten afgaan. Ik ben bijvoorbeeld 's middags het drukst met activiteiten, dus ik heb mijn alarm op 15 uur staan. Dan neem ik dus even 3 minuten de tijd om een korte meditatie te doen. De oefening stelt je in staat om de automatische piloot uit te schakelen en weer contact te maken met het huidige moment. Deze oefening is heel geschikt om toe te passen in je dagelijks leven, want het kan altijd en overal. Het maakt niet uit of je thuis bent, op je werk, op visite of onderweg.

Ik zal hieronder de 3 stappen die je tijdens deze meditatie neemt uitleggen. Elke stap duurt 1 minuut.

Stap 1: Bewustzijn
Breng jezelf in het huidige moment door in een rechte houding te gaan zitten. Sluit je ogen en vraag je af:
Wat ervaar ik op dit moment, welke gedachten en gevoelens heb ik, wat zijn mijn lichamelijke gewaarwordingen?
Merk op wat je ervaart, zowel de aangename als de onaangename dingen.

Stap 2: Aandacht voor de ademhaling
Breng daarna je volle aandacht weer terug naar je ademhaling, naar het in- en uitademen. Als het lukt, doe je dit zonder te oordelen. Alleen het opmerken van de sensaties bij het op en neer gaan van je buik is belangrijk.

Stap 3: Uitbreiding
Breid je aandacht uit van je ademhaling naar je lichaam als geheel en mogelijk ook naar je houding en gezichtsuitdrukking.

donderdag 10 januari 2013

Yogaserie: Loslaten

Naast de 10 minuten durende serie "Ontwaken" vind ik de serie "Loslaten" uit hetzelfde boekje ook erg fijn om te doen. Ik doe hem vooral aan het eind van de dag, zodat ik ontspannen kan slapen. Maar je kunt hem ook aan het begin van de dag doen, of bijvoorbeeld als je uit je werk komt.

De serie bestaat weer uit 6 asana's:

Liggende vlinder ( Supta Baddha Konasana )


Heuprol ( Jathara Parivartanasana )



Brug ( Setu Bandha Sarvangasana )



Gebroken kaars ( Viparita Karani )


Danser ( Natarajasana )



Lijkhouding ( Savasana )

woensdag 9 januari 2013

Maand van de Spiritualiteit

Januari is de maand van de Spiritualiteit. In deze maand is er extra aandacht voor zingeving. Er zijn allerlei extra activiteiten door uitgevers, boekhandels, centra en andere partijen.

Het thema van deze maand is stilte. Na de drukte en hectiek in december is januari een mooi moment om even stil te staan en een moment van bezinning in te plannen. Jan Mulder heeft speciaal voor deze maand het essay "Doodstil" geschreven, dat vanaf 12 januari voor 2,50 euro te koop is in de boekhandel.

Verder is er een verkiezing van het beste spirituele boek van 2012. Er is een top 10 vastgesteld door een vakjury en het publiek kan tot 20 januari stemmen. De volgende boeken zijn genomineerd:
  • Spirituele oplossingen van Deepak Chopra
  • Happy me van Sanne Bloemink
  • Meditatie voor multitaskers van David Dillard-Wright
  • Stil van Susan Cain
  • Handleiding voor een evenwichtige geest en een kalm gemoed van Frédéric Lenoir
  • De bijbel voor ongelovigen van Guus Kuijer
  • Het geheim van genialiteit van Tijn Touber
  • Ode aan de vrouw van Patricia Blok
  • Proef van Thich Nhat Hanh en Lilian Cheung
  • De kracht van de moderne spiritualiteit van William Bloom

De officiële opening van de maand is op 11 januari met een Stadverlichting-meditatie op het Museumplein in Amsterdam. Van 19 tot 20 uur zal er een stiltemeditatie zijn. De meditatie wordt mede georganiseerd door Stadsverlichting, een initiatief van Kris en Tijn Touber om huiskamers te veranderen in stiltecentra. Inmiddels doen al meer dan 500 huiskamers mee en ook de flashmob-meditaties op het Museumplein worden druk bezocht. 

Zie voor alle activiteiten die gedurende deze maand worden georganiseerd de activiteitenkalender!

dinsdag 8 januari 2013

Een dagelijkse gedachte

Elke dag krijg ik via de mail een dagelijkse gedachte van Olaf Hoenson opgestuurd. Het is een mooi moment van bezinning om de dag mee te beginnen. De dagelijkse gedachte wordt ook op de website gezet, maar ik denk er niet elke dag aan om naar de website te gaan. En mijn mail check ik wel (bijna) elke dag.

De gedachten die me aanspreken bewaar ik, maar er zijn natuurlijk ook gedachten die me minder aanspreken. Soms worden de gedachten ondersteunt met filmpjes. Op 3 januari jl. was de dagelijkse gedachte "Verander je woorden. Verander je wereld." Dit is een quote van  Andrea Gardner. Bij deze gedachte hoort een erg inspirerend filmpje, dat ik graag met jullie wil delen:


Naast de dagelijkse gedachte kun je op de website ook een inspiratiekaart trekken. Hiervoor moet je wel een account aanmaken door een e-mailadres en wachtwoord in te vullen. Er is ook een spirituele winkel, met een erg groot aanbod boeken, cd's, edelstenen, sieraden, gedachtenstickers, wenskaarten, autostickers etc.

Olaf Hoenson heeft inmiddels ook 2 boeken geschreven. Het eerste boek is een bundeling van 100 dagelijkse gedachten. De gedachten zijn verdeeld in de hoofdstukken "Jezelf zijn", "Voelen", "Vertrouwen", "Geluk", "Succes en werk", "Leven", "Liefde", "Loslaten", "Natuur en universum" en "Alledag".
Bij elke dagelijkse gedachte staat een persoonlijke vraag om verder over te filosoferen. Deze vragen laten je echt nadenken over het onderwerp van de dagelijkse gedachte van die dag.

Het tweede boek heet "Het Gedachtenkastje" waarin je leert om je drukke "gedachtenwereld" op te ruimen, waardoor je optimaal van je leven kunt genieten en meer succes hebt in je werk.Ik heb dit boek nog niet, maar het staat wel op mijn verlanglijstje.

maandag 7 januari 2013

Yogaserie: Ontwaken

Om half 7 vertrekt mijn vriend naar zijn werk en dan begint mijn dag. Ik begin met 10 minuten yoga. Ik heb het boekje "Praktisch en snel yoga" en ik doe 's ochtends de korte sessie "Ontwaken".  De sessie bestaat uit de volgende 6 asana's:


Berghouding 





Staande Diagonaal Houding


Adem in en kijk op, recht je rug diagonaal op. Kijk naar het punt tussen de wenkbrauwen. Plaats de vingertoppen op de vloer op één lijn met je tenen. Houd de benen gestrekt. Als het niet lukt om de handen naast de voeten op de grond te plaatsen, buig dan de knieën. Verleng de ruggengraat, houd de nek lang.



Staande Diagonaal Houding


Vis




Staande vooroverbuiging




Driehoek 




De Hond 





Deze ochtendsessie van 6 aparte asana's wissel ik af met 3 keer achter elkaar de zonnegroet:




Na deze sessie om te ontwaken doe ik nog een meditatie van 15 tot 20 minuten. Op deze manier begin ik goed aan de dag!


zondag 6 januari 2013

Affirmaties van Edith Hagenaar

Elke maand ontvang ik van Edith Hagenaar de "Affirmatie van de maand". Normaal gesproken stuurt zij een affirmatie op, met daarna een bijpassende aanvullende affirmatie. De affirmatie van december 2012 was bijvoorbeeld "Ik heb de kracht om mensen gelukkig te maken." De aanvullende affirmatie was "Door met mijn gaven en talenten de wereld te dienen, maak ik mezelf gelukkig." In de mail staan verder interessante video's of bijschriften die met de affirmatie te maken hebben. Ook staat er een visualisatie in. Ik vind deze affirmaties altijd erg inspirerend, en gebruik het als thema van die maand.

Vandaag kreeg ik de affirmatie van januari 2013 binnen. Dit keer kreeg ik echter geen affirmatie die bedacht is door Edith zelf. Nee, ze geeft deze maand een mini-workshop om je eigen affirmatie te bedenken. Door te bedenken dat alles in je leven goed gaat, je ogen te sluiten en dan te ontdekken waar je aandacht naar toe gaat, ontdek je wat je belangrijk vindt. Dit moet je opschrijven, in je eigen positieve woorden, en specifiek.

Voorbeelden die ze noemt zijn "Ik wil dat mensen leren altijd hun hart te volgen.", "Ik wil dat er een gevoel van saamhorigheid op aarde ontstaat." en "Ik wil dat alle kinderen op aarde een perspectief op een goed leven hebben."

Een affirmatie maak je door "Ik wil" eruit te halen, en te doen alsof het al plaatsgevonden heeft. De zinnen hierboven worden dan "Iedereen op aarde volgt altijd zijn hart", "Overal op aarde heerst saamhorigheid" en "Alle kinderen op aarde hebben een perspectief op een goed leven."

Ik heb de oefening gedaan en ik vond het best moeilijk om iets te bedenken. Ik had namelijk heel veel gedachten. Uiteindelijk heb ik de affirmatie "Ik kies bewust voor activiteiten waar ik voldoening en inspiratie uit haal" bedacht.



Ik ben namelijk erg goed in van alles en nog wat doen, zonder dat ik er echt bewust mee bezig ben en er voldoening en inspiratie uit haal. Zo kan ik urenlang op internet rondhangen, en als ik de computer afsluit, niet eens meer weten wat ik allemaal gedaan heb. In 2013 wil ik bewust bepaalde activiteiten doen, waar ik voldoening en inspiratie uit haal.

Dinsdagavond heb ik bijvoorbeeld een vergadering in de buurt van Utrecht. Ik heb besloten om 's middags al die kant op te reizen, zodat ik op mijn gemak in Utrecht naar een museum kan gaan. Dit past ook weer bij het doel waar ik in mijn vorige post over heb geschreven!