dinsdag 26 februari 2013

Yoga-stijlen

Er zijn ontzettend veel verschillende yogastijlen om te beoefenen. Of je nu een sportieve uitdaging zoekt, vooral wilt ontspannen of je meer spiritueel wilt ontwikkelen, er is voor iedereen een passende yogavorm. Het is alleen een kwestie van uitproberen om te kunnen ontdekken wat er wel en niet bij je past. Ik zal hieronder de bekendste yogastijlen nader toelichten.

Hatha




Hatha-yoga is de traditionele yogastijl. "Als je adem onrustig is, zal ook je geest onrustig zijn. Maar als je adem rustig en kalm is, zal je geest verstillen en zul je een lang leven leiden." Dit staat geschreven in de Hatha Yoga Pradipika, het boek uit de vijftiende eeuw waarin het systeem van houdingen en ademhalingen wordt beschreven. Het wordt ook wel de Bijbel van de Yoga genoemd. Hatha-yoga is gebaseerd op deze geschriften en de basis van alle yogavormen. Er is echter geen duidelijke oprichter of goeroe, dus veel leraren vullen de les naar eigen inzicht in. De focus ligt op de houdingen (asana's) en ademhalingsoefeningen. Je begint met basishoudingen, en veel yogascholen bieden ook beginnerscursussen aan. Later leer je moeilijkere variaties. Over het algemeen zit er geen flow in de bewegingen, dus je blijft wat langer in een houding.




Hatha-yoga is zowel inspannend als ontspannend. Door de oefeningen leer je te luisteren naar je lichaam, maar ook naar je gedachten en emoties. Je voelt waar spanning in je lichaam zit en je leert om deze los te laten. Het doel van Hatha-yoga is om je lichaam en geest in harmonie te brengen. Of je in de les mantra's zingt of mediteert ligt aan de docent die de les geeft. Vaak is er aan het eind van de les wel een korte meditatie en chant je drie keer "Ohm". Als je nog niet durft te zingen is dat niet erg, dan is het oké om alleen te luisteren en de klanken op je in te laten werken.

Bikram



Bikram Choudhurry (1946) is de bedenker van de Bikram-stijl. Deze vorm van yoga doe je in een verwarmde ruimte van veertig graden. Door de hogere temperatuur is het voor je lichaam makkelijker om afvalstoffen uit te scheiden. Ook ontstaan er minder snel blessures als je in in een verwarmde ruimte yoga beoefent. Door de temperatuur verbeteren de bloedsomloop en flexibiliteit. Bikram Choudhurry liep in zijn jonge jaren een knieblessure op met gewichtheffen.

Hij ontwikkelde zijn yogastijl om je lichaam te kunnen helen, sterk te houden en nieuwe blessures te voorkomen. Een les duurt altijd anderhalf uur en bestaat uit 26 yogahoudingen uit de Hatha-yoga en 2 ademhalingsoefeningen. Alle houdingen en oefeningen vinden in een vaste volgorde plaats, dus het is niet erg afwisselend. Maar door de temperatuur en de strenge lesstijl is het wel een erg pittige les. Als beginner zul je niet alles mee kunnen doen, maar je lichaam went snel aan de temperatuur.

Kundalini



Kundalini-yoga was in India een voorrecht dat alleen één op één door een leraar aan een leerling werd doorgegeven. Daar bracht Yogi Bhajan (1929-2004) verandering in door publieke yogalessen te geven. Ook bracht hij deze vorm naar het Westen. Kundalini is een spirituele vorm van yoga en gebaseerd op eeuwenoude tantrische tradities. Naast de yogahoudingen zing je mantra's, mediteer je en doe je dynamische lichaams- en ademhalingsoefeningen. De oefeningen hebben een reinigend effect op je lichaam en werken op het zenuwstelsel en de klieren. Het doel is Kundalini-energie op te wekken, zodat deze door de 7 chakra's omhoogstroomt en het bewustzijn verruimt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten